Aanvullingen op 'Schipperen'

Aanvullingen

1 Cheryl Strayed: een mozaïek aan ervaringen met schipperen als levenskunst

Pas na het afronden van Schipperen is levenskunst las ik het boek van Cheryl Strayed: Schitterende kleine dingen. Adviezen over leven en liefde van iemand die bijna alles al heeft meegemaakt wat in Nederland in 2022 opnieuw is uitgebracht.
Cheryl Strayed werd in 2012 bekend door haar boek Wild. From lost to found on the Pacific Crest Trail, en de film op basis daarvan. Ze beschrijft haar belevenissen – fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel – gedurende de tocht van 1600 km die ze als 26-jarige onvoorbereid maakte na haar scheiding en de dood van haar moeder vier jaar eerder. Uit al haar werk blijkt doorleefde wijsheid, en haar humor, taalgebruik en zelfspot zijn zeer aanstekelijk.

Zo wijs en geestig zijn haar antwoorden aan lezers die levensproblemen aan haar voorlegden voor de rubriek ‘Dear Sugar’ dat ik haar boek aan Jan en alleman cadeau gaf.
Het gaat bijna allemaal over leren schipperen.

Van www.hebban.nl: “Duizenden mensen met grote en kleine problemen hebben de populaire schrijfster Cheryl Strayed om raad gevraagd in haar column op de website van The Rumpus. Haar adviezen vallen op door hun humor, inzicht, medeleven en absolute eerlijkheid. Dit boek biedt houvast bij alles wat het leven op je los kan laten.”

2 H3 Netwerk: integrale aanpak voor vrouwen in de overgang
Journalist Wies Verbeek, zelf ook in de overgang, in haar nieuwsbrief van juli 2023:  "Met hartklachten naar de cardioloog, met hormoon-issues naar de gynaecoloog en met psychische problemen naar een psychiater. Dat kan, maar meer en meer blijkt dat hart-, hoofd- en hormoonproblemen tijdens of rond de overgang met elkaar te maken hebben. Dé reden voor drie specialisten om de handen in een te slaan. “De zorg voor vrouwen kan veel beter.” Het hele artikel vind je hier. En extra info over hormoontherapie van de Hormoonpoli (praktijk voor integrale geneeskunde) hier.