De eenvoud van 'BE GOOD. DO GOOD'

De ironische wens 'May you live in interesting times' was het thema van een van de vorige Biënnales in Venetië, verbeeld in reflecties op o.a. het vluchtelingenvraagstuk en de groeiende ongelijkheid in de wereld. Toen we nog onwetend waren van een komende ontwrichtende pandemie of een oorlog in Oekraïene. Tot zover de 'interesting times' op wereldschaal. Die we de afgelopen jaren bijna allemaal ook individueel en in kleinere verbanden ervaren; economisch en psychologisch.

De afgelopen paar jaar verloor ik meerdere dierbare mensen aan een te vroege dood. Naast de rouw bracht het afscheid van hen ook liefde en licht: door de verbondenheid en door stil te staan bij hun leven. Het motto van een van hen was 'Be Good. Do Good': het hing als kentekenbord in zijn woonkamer. Door de stress en het verdriet las ik het eerst als 'Be Good. Go Dood', laatste woord op z'n Nederlands, wat wel klopte want dit was een goed mens dat dood ging.

Uit de vele toespraken bij zijn uitvaart bleek hoe hij dat motto had waargemaakt. Het leerde mij opnieuw de waarde en de kracht van het actief kiezen van onze houding. Juist als je wordt geconfronteerd met verdriet, onrecht, een appèl uit je directe omgeving of uit de samenleving: gewoon klein beginnen met iets te willen betekenen voor iets of iemand. Zo kunnen we elkaar aansteken om te doen wat gedaan moet worden. Een vonkje is al genoeg.

#persoonlijkleiderschap #begood #purposeleadership