Elk jaar volg ik elk jaar wel een paar ‘classes’ uit het rijke aanbod van The School of Life, de internationale organisatie "die mensen helpt om meer voldoening uit het leven te halen – zowel persoonlijk als professioneel – met behulp van inzichten uit de filosofie, psychologie en kunsten” zoals hun website zegt. Het was geweldig om grote bijeenkomsten mee te maken met bekende thought leaders als gedragseconoom Dan Ariely, psychotherapeut en schrijver Irvin Yalom, schrijfster Elizabeth Gilbert, of geraakt te worden in de kleinere, meer interactieve ontmoetingen over bijvoorbeeld vriendschap, de kunst van het gesprek of creativiteit.

Follow your curiosity was een interactieve online class van Elizabeth Gilbert. Volop bezig met het vormgeven van een nieuw programma rond Purpose & Pleasure, werd ik getroffen door haar visie op Purpose: ze deed er zo ontspannen over, maakte het klein, het ligt voor het grijpen eigenlijk. Wat een prettige benadering, zo in contrast met de soms verheven taal over Purpose die her en der leest.

Gilbert vertelde hoe zij jaren geleden voor werk in Los Angeles daar tijdens een verloren uurtje wat slenterde en plotseling aan overkant van de winkelstraat de ladder van een klusser vervaarlijk zag wiebelen. Ze schrok, rende erheen, hield de ladder stil totdat ze zag dat de man veilig beneden kon komen en voordat hij op de stoep stond was ze alweer doorgelopen. Elizabeth opperde grijnzend dat het best zou kunnen dat deze reddingsactie haar ‘Life Purpose’ geweest zou kunnen zijn – en bewijs maar eens dat het niet zo is…
Haar relaxte en relativerende houding was natuurlijk extra grappig als je bedenkt voor hoeveel mensen zij een grote inspiratiebron is. De kern van haar voorbeeld kwam echter aan: we doen vaak veel te krampachtig over de vraag naar het grote doel van ons leven.

Relax, het antwoord ligt veel dichterbij dan we vaak denken! Het is zo’n andere insteek dan het zoeken naar ‘groots en meeslepend’, naar enorme successen – het is veel lichter, het is haalbaar voor iedereen. Purpose & Pleasure op een natuurlijke manier gecombineerd, als twee kanten van een medaille.

Het kleuterschoolliedje waar ik ook iets over schrijf in mijn boekje Schipperen is levenskunst kwam weer bij me boven: ‘dat wij zijn als kaarsjes, brandend in de nacht (…), jij in jouw klein hoekje, en ik in ’t mijne’. Oftewel ‘doe wat je hand vindt om te doen’. Ook als dat de ladder vasthouden van een onbekende man is.

Op instagram zag ik hoe @lizandmollie een snaar raakten met hun tekening over hoe succes nogal eens wordt gedefinieerd, en hoe er op een verstandiger manier naar gekeken zou kunnen worden. Organisatiepsycholoog Adam Grant deelde hun post met de mooie toevoeging over waarden. In zijn bio zegt hij ‘Success = helping others succeed”. En dat raakt voor mij aan het eenvoudige voorbeeld van Elizabeth Gilbert, gecombineerd met een dieper verlangen naar betekenisvol zijn.

En toen kwam er een hilarische filmpje van De Speld langs, Wat is in de kern de purpose van jouw why: “Succesvolle succesondernemers Ronnie en Mitch leggen uit hoe jij ook bizar succesvol kan worden. De kersverse drop-outs leren je in deze eerste aflevering van 1000% Succesvol Succes hoe je de kern van de purpose van jouw why kan ontdekken. Met deze 3 simpele tips staat niets jouw passievuur meer in de weg om belachelijk succesvol te worden”.

Niets meer aan toe te voegen.


#persoonlijkleiderschap #purposeleadership