Of we ervoor in waren om mee te doen aan een proefsessie Geweldloos/Verbindend Communiceren vroeg de trainer-in-opleiding met de toepasselijke naam Angelina aan onze woongroep. Zeker! Na uitleg over de basisbeginselen van Marshall Rosenbergs methode, deden we de eerste oefening: onverdeelde aandacht. (klik op foto)
Op verzoek van Optimist Media schreef ik een column met een pleidooi voor woede. Kracht van kwaadheid?? Hoe dan, kwaadheid is toch niet goed? Horen we niet tot 10 te tellen en te kalmeren? Moeten we woede niet loslaten als we een hoger doel willen dienen? Woede past toch niet in een leven met 'purpose & pleasure'? Ik ging naar de lezing 'Van woede naar hoop' en leerde. (klik op foto)
Een medisch specialist liet me weten dat hij ‘Schipperen is levenskunst. Persoonlijk leiderschap in roerige tijden’ op het bureau van zijn vrouw had zien liggen en er nieuwsgierig in begon. En bleef doorlezen omdat hij merkte dat er voor hem ook een aantal lessen uit het boekje te halen waren voor zijn werk- en gezinsleven. Met zijn toestemming deel ik ter inspiratie graag zijn vier lessen: 1 Nee zeggen ter wille van ‘bigger yes’. (klik op foto)
'Follow your curiosity' was een interactieve online ontmoeting met Elizabeth Gilbert. Volop bezig met het vormgeven van een nieuw programma rond Purpose & Pleasure, werd ik getroffen door haar visie op Purpose: ze deed er zo ontspannen over, maakte het klein, het ligt voor het grijpen eigenlijk. Wat een prettige benadering, zo in contrast met de soms verheven taal over Purpose die her en der leest. (klik op foto)
Wat werd het nou: ‘Purpose & Pleasure’ of ‘Pleasure & Purpose’ als thema voor deze workshop? Mede door de uitspraak van Howard Thurman hakten we de knoop door. Deze Amerikaanse schrijver, filosoof, theoloog en voorvechter van de African-American burgerrechtenbeweging zei “Ask not what the world needs. Ask yourself what makes you come alive, and go do that, because what the world needs is people who have come alive”. (klik op foto)
De ironische wens 'May you live in interesting times' was het thema van een van de vorige Biënnales in Venetië, verbeeld in reflecties op o.a. het vluchtelingenvraagstuk en de groeiende ongelijkheid in de wereld. Toen we nog onwetend waren van een komende ontwrichtende pandemie of een oorlog in Oekraïene. Tot zover de 'interesting times' op wereldschaal. We ervaren die de afgelopen jaren bijna allemaal ook individueel en in kleinere verbanden; economisch en psychologisch. (klik op foto)
De afgelopen jaren vroegen veel van ons vermogen om te schipperen. Op de woelige baren van de pandemieperiode vaker dan anders uit ons evenwicht. In de naweeën ervan hervonden we dat meer of minder wankelend weer. “Juist nu heb ik het nodig de vuurtoren te blijven zien om goed te blijven koersen” schreef een van onze deelnemers die er veel moeite mee had. “Om bewust contact te maken met mijn waarden in het leven van alledag, ook als ik boos of rot voel”. (klik op foto)
Dé verrassing van het uitbrengen van mijn boekje ‘Schipperen is levenskunst. Persoonlijk leiderschap in roerige tijden’, was niet alleen dat het zo veel gelezen zou worden, maar ook dat er opeens coachingsvragen van lezers kwamen. Zoals deze: een privébericht op LinkedIn van Lonneke, een midveertiger. (klik op foto)
Mijn twee jaar geleden te vroeg overleden ondernemende schoonzus Hanneke van Schuppen was op haar 43e medeoprichter van de afdeling Veenendaal / Rhenen van de Soroptimisten, de serviceclub van vrouwen die zich inzetten "om de rechten, de positie én het leven van meisjes en vrouwen wereldwijd te verbeteren". Het raakt me als ik zie hoeveel initiatieven er zijn om anderen te helpen, om solidariteit te betonen aan de mensen die het zoveel minder dan wij getroffen hebben. (klik op foto)