SAMEN BETER

Een warme avond op de Utrechtse Heuvelrug met een mooi stel krachtige vrouwen bij elkaar. Mijn twee jaar geleden te vroeg overleden ondernemende schoonzus Hanneke van Schuppen was op haar 43e medeoprichter van de afdeling Veenendaal/Rhenen van de Soroptimisten, de serviceclub van vrouwen die zich inzetten "om de rechten, de positie én het leven van meisjes en vrouwen wereldwijd te verbeteren". Het raakt me als ik zie hoeveel initiatieven er zijn om anderen te helpen, om solidariteit te betonen aan de mensen die het zoveel minder dan wij getroffen hebben.

De 'sorren' zoals mijn schoonzus altijd zei, nodigden mij uit voor een interactieve lezing over m'n boekje Schipperen is Levenskunst (waarvan de opbrengst gaat naar een project van Edukans voor Afrikaanse meisjes en vrouwen). Een van de leden, Sasja Nicolaï, hielp mij destijds als schrijfcoach met de opzet van Schipperen in zeven hoofdstukken. Ze vertelde nog over haar verrassing dat het twee jaar later opeens gedrukt en wel bij haar in de bus lag :)

Het was een prachtige avond, iedereen deed mee met de reflectievragen als opstapje naar schipper-plannen. Ik ging met een halfleeg boekendoosje en een vol hart weer naar huis, met het deuntje in m'n hoofd van het liedje "We zijn op de wereld om elkaar, om elkaar, te hellepen nietwaar?" - het motto van Hanneke, en deel van haar erfenis!